Advies en Tips

Wilt u bij ons bestellen en heeft u hierbij advies nodig of heeft u tijdens de montage advies nodig? Wij adviseren u graag. 

Uw rookkanaal direct ophalen is ook mogelijk. Openingstijden Maandag t/m vrijdag: op afspraak Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur. Wel even bellen voordat u wilt langskomen.

RVSrookkanaal.nl 

Adres : Middelerf 28
Postcode: 3851 SP
Plaats: Ermelo
Email: info@rvsrookkanaal.nl 

Heeft u na het lezen van deze handleiding vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via:. 

Email: info@rvsrookkanaal.nl 
Voor direct contact: 0659262516

Voorschriften plaatsing rookkanaal:

Welke voorschriften zijn er? U heeft te maken met de Nederlandse bouwregelgeving, het Bouwbesluit en mogelijke aanvullende voorwaarden uit de gemeentelijke bouwverordening. Ook uw brandverzekeraar kan aanvullende eisen stellen bij bijvoorbeeld een rieten kap. Raadpleeg ook de installatie- en gebruiksvoorschriften van uw haard en van uw RVS tube. Mag je als particulier je eigen kanaal installeren? Het monteren op zich is niet ingewikkeld, en voor iedere ervaren en handige doe-het-zelver uit te voeren. Wel is deskundigheid en ervaring noodzakelijk om voor de woning specifieke keuzes en afwegingen te maken, zoals toestel plaatsing, uitmondingsgebied, luchttoevoer etc. Wij helpen u graag met het selecteren van het juiste kanaal. Is er voor een schoorsteen een bouwvergunning nodig? Dit is afhankelijk van de wijze van installeren. Vraag eventueel vooraf inlichtingen bij de afdeling bouwen en wonen in uw gemeente.

Wat is het optimale uitmondingsgebied?

Voor de beste trek is het belangrijk dat in dit gebied onderdruk heerst. De wind en dakvorm veroorzaken gebieden met overdruk en onderdruk. Het optimale gebied is bij een hellend dak, dakhelling >23°, zo dicht mogelijk bij de nok, max. afstand hart nok, hart pijp 80 cm over het dakvlak gemeten en 50 cm boven de nok uit. Een andere mogelijkheid voor de uitmonding van het kanaal is een uitmonding 50cm boven een lijn van 10° dalend vanuit de nok gerekend. Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 45° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen. Bij een versleping van 2 bochten 45° met meerdere meters er tussen in, zal het vegen van boven- of van onderen af lastig zijn. In deze gevallen kan het noodzakelijk zijn om tussen de beide bochten een veegluik aan te brengen. Mogen er bochten van 45 en 90 graden gebruikt worden? In veel gemeentelijke bouwverordeningen is het toepassen van 45° bochten alleen met vergunning toegestaan. 90° bochten zijn altijd uitgesloten, met als enige uitzondering vlak achter de kachel, hier dient een T-stuk geplaatst te worden. 

Welke eisen zijn er voor luchttoevoer?

Gebruik zo weinig mogelijk bochten en bij voorkeur bochten van 15° – 30° – 35° en maximaal 45°. Welke eisen zijn er voor luchttoevoer? Raadpleeg hiervoor het installatie- of gebruiksvoorschrift van uw toestel. Een haard of kachel heeft voldoende verse buitenlucht nodig om goed te kunnen branden. Indien er onvoldoende luchttoevoer is zal de verbranding niet goed zijn. Door het openzetten van ramen of deuren kan er uiteraard lucht toestromen, maar deze koude lucht veroorzaakt onprettige tocht. Het is beter om een luchttoevoer kanaal door de kruipruimte of vloer te maken. Liefst van gevel tot gevel met een T-stuk op de plaats van de kachel. Gebruik geen lucht uit de kruipruimte vanwege mogelijk aanwezig Radon gas. 

Montage rookkanaal:

Kachel met bovenaansluiting (enkelwandige rookkanaal): Bij een kachel met boven aansluiting dient een aansluitstuk nisbus dubbelwandig gebruikt te worden. Indien er geen nisbus aanwezig is kan er een enkelwandige paspijp toegepast worden. Op de kachel wordt in de meeste gevallen een strakke pijp gemonteerd, (2mm dikwandig staal), als er aangegeven wordt dat de kachel bijvoorbeeld een aansluiting van 150mm heeft betekent dit in de meeste gevallen dat de buitendiameter ca. 149mm is. Hier valt bij gebruikmaking van de 2 mm elementen de strakke pijp overheen.

Kachel met achter aansluiting (dubbelwandig rookkanaal): 

Bij een kachel met achter aansluiting die direct overgaat op dubbelwandig wordt in de meeste gevallen een aansluitstuk enkelwandig / dubbelwandig gebruikt als overgang tussen het enkelwandige en dubbelwandige rookkanaal. En een T-stuk van 90°. Kachel met achter aansluiting (enkelwandig rookkanaal): Bij een kachel met achter aansluiting dient achter de kachel meestal een enkelwandig T-stuk 90° geplaatst waarop de enkelwandige pijp wordt aangesloten naar het dubbelwandige kanaal. Achter de kachel geen bocht 90° plaatsen, dit ter voorkoming van verstoppingen en schoorsteenbrand door naar beneden vallende as- en roetdelen.

Moet een rookkanaal brandvertragend afgetimmerd worden?

RVS tube  dient een half uur brandvertragend afgetimmerd worden met bijvoorbeeld Fermacell of promatect  te worden, dit is verplicht vanaf de eerstvolgende ruimte na de opstellingsruimte van het verbrandingstoestel (houtkachel, open haard).

Waarom moet een dubbelwandig kanaal 50 cm onder het plafond doorsteken?

Bij een houten verdiepingsvloer dient het enkelwandig kanaal 50 cm onder het plafond door te steken. Dit omdat het enkelwandige kanaal niet isoleert en brandgevaarlijk heet wordt. Dit dient ook te gebeuren als er gipsplaten aan het plafond bevestigd zitten. De nisbus aansluiting behoort tot het dubbelwandige rookkanaal.

Hoeveel muurbeugels gebruiken?

Per meter kanaal dient er een bevestigingspunt te zijn. Dit kan een muurbeugel, verdiepingsondersteuning of dak ondersteuning zijn. Voor en na elke bocht dient voor een bevestigingspunt gezorgd te worden. Zorg dat de muurbeugels voldoende steun hebben aan de woning constructie.

Hoeveel mag een kanaal vrij uitsteken?

RVS tube mag ca. 1,5 meter boven het dak vrij uitsteken. Indien de uitsteek langer moet zijn kunt u het kanaal verstevigen met tuidraden en een tuindraadbeugel.

Wat is het optimale uitmondingsgebied?

Voor de beste trek is het belangrijk dat in dit gebied onderdruk heerst. De wind en dakvorm veroorzaken gebieden met overdruk en onderdruk. Het optimale gebied is bij een hellend dak, dakhelling >23°, zo dicht mogelijk bij de nok, max. afstand hart nok, hart pijp 80 cm over het dakvlak gemeten en 50 cm boven de nok uit (voor een plat dak geldt ook de minimale hoogte van 100cm). Een andere mogelijkheid voor de uitmonding van het kanaal is een uitmonding 50cm boven een lijn van 10° dalend vanuit de nok gerekend. 

Aansluitmaterialen rookkanalen: 

Het aansluitstuk is een overgang van dubbelwandig naar enkelwandig kanaal. Het aansluitstuk is ook noodzakelijk voor afwerking van de isolatiemantel van het rookkanaal. Bij een kachel met bovenaansluiting is een aansluitstuk met nisbus aan te raden, de enkelwandige buis kan in de dubbele rand omhoog schuiven waardoor de kachel gemakkelijk onder het rookkanaal te plaatsen is, vervolgens kan de enkelwandige buis op de kachel aangesloten worden. In alle overige gevallen wordt over het algemeen een aansluitstuk met krimprand toegepast.

Aansluitstuk met nisbus Aansluitstuk met krimprand (EW/DW) Elementen

Bij (dubbelwandige) rookkanalen is de maat altijd de binnenmaat van het rookkanaal. De elementen hebben een werkende lengte die 5 cm korter is dan de aangegeven maatvoering, dit omdat de elementen 5cm in elkaar schuiven. Elke meter dient gebeugeld te worden middels een verdiepingsondersteuning, muurbeugel of dak ondersteuning. RVS tube elementen zijn leverbaar in de volgende lengtes: 1000mm, 500mm, 330mm, 250mm. Tevens beschikt RVS tube over een paspijp welke een verstelbare maat heeft van 150-450mm. De elementen zijn NIET in te korten. Element dubbelwandig Paspijp 

Bochten:

Bochten zijn leverbaar in de hoeken 15°, 30°,en 45° (officieel dient er voor een 45° bocht vergunning bij de gemeente aangevraagd te worden) bochten boven de 45° zijn in het dubbelwandige kanaal niet toegestaan, met als uitzondering het 90° T-stuk achter de kachel. Als voorbeeld dient voor een dakhelling van 60° hierbij dient een bocht van 30° toegepast te worden. Wanneer de versleping over een langere lengte langs het dakvlak loopt en niet overeenkomt met een “standaard” bocht zal de pijp niet volledig parallel lopen met het dakvlak. Een oplossing is om in plaats van een bocht met een vaste hoek, 2 bochten op elkaar te zetten en deze onderling iets te verdraaien. Een bocht van 15° en 30° op elkaar geeft, afhankelijk van de onderlinge verdraaiing, een hoek variërend van (30-15=)15° (30+15=) 45°. Het is ook mogelijk om zo vroeg mogelijk met de versleping te beginnen en eerder het dak uit te gaan. Muurbeugels:

Muurbeugels:

Een vaste muurbeugel heeft een afstand van ca. 5 cm. Bij een verstelbare muurbeugel van RVS tube is de afstand tussen het kanaal en de muur instelbaar van 1 cm tot 10 cm, door een verlengset te gebruiken is de afstand met maximaal 40 cm te verlengen. 

Voor een rookkanaal welke zwevend aan bijvoorbeeld een buitengevel komt te hangen levert RVS tube een stoelconstructie, een element waarbij de beugels aan het kanaal vast zitten.

Muurbeugel stoelconstructie verdieping doorvoer:

Bij elke doorvoer naar een volgende verdieping dient een verdiepingsondersteuning geplaatst te worden. De opening tussen het kanaal en het beton na het monteren opvullen met zandcement of een brandseparatieplaat plaatsen aan de boven- en onderzijde (als rozet wordt aan de onderzijde van het plafond vaak ook een stormkraag toegepast als het kanaal in het zicht blijft). De doorvoer kunt u opvullen met isolatiewol. Bij een houten vloer wordt aan de boven- en onderzijde een brandseparatieplaat set toegepast. De verdiepingsondersteuning en brandseparatieplaat set kunnen aan de vloer geparkerd worden. Eventuele kieren afdichten met bij brand opzwellende kit (Promaseal-MG kit). RVS tube op tenminste 7 cm afstand van brandbare delen houden (ook in brandbare doorvoeringen dient RVS tube omtimmerd te worden).

Doorvoer in een pannendak:

Een pannendak is tegenwoordig vaak van isolatiepanelen. Maak een voldoende grote opening, en zorg dat de afstand vanaf het RVS tube 7 cm is rondom. Bij een pannendak bovenop het dak de loodslab monteren met daaronder de dak ondersteuning geplaatst brandseparatieplaten. Bij een loodslab de ruimte tussen de stormkraag en het kanaal afkitten met hittebestendige siliconenkit.

RVS tube levert naast de dakdoorvoer met loodslab ook een rubber dakdoorvoer. Beide zijn geschikt voor het waterdicht afwerken van een schuin pannendak. Bij een rubber dakdoorvoer is geen stormkraag nodig.

Doorvoer in een plat dak:

Maak in het platte dak een opening dat groot genoeg is voor het kanaal en houd 7 cm RVS tube afstand tot brandbare delen (hout / isolatie). Plaats de dakdoorvoer (plakplaat) onder de dakbedekking en isolatie op de onderliggende dakconstructie. Daarna waterdicht afwerken (branden, kitten) tegen de RVS opstand. Onder een plat dakdoorvoer dient een verdiepingsondersteuning geplaatst te worden (geen dakondersteuning). Boven de doorvoer wordt een stormkraag geplaatst. De ruimte tussen de stormkraag en het kanaal afkitten met hittebestendige siliconenkit (bijvoorbeeld HTT kit).

Doorvoer in een rieten dak:

Meld het plaatsen van een stooktoestel aan uw opstal / brand verzekeraar en vraag naar aanvullende eisen. Voor een rieten dak wordt tenminste een trekkende kap met vonkengaas voorgeschreven. Bij  RVS tube dient de omtimmering ook door het riet te zijn aangebracht en kan worden voorzien van een dakdoorvoer lood. Boven de doorvoer wordt een stormkraag geplaatst. De ruimte tussen de stormkraag en het kanaal afkitten met hittebestendige siliconenkit (bijvoorbeeld HTT kit).

Trekkende kap:

Bij een pannendak of plat dak volstaat een trekkende kap incl. topsectie, eventueel kan hier vogelgaas om gemonteerd worden tegen nesten en vogels in het kanaal. Bij (of in de nabijheid van) een rieten dak is een trekkende kap voorzien van vonkengaas verplicht.

Hoe en hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden?

Wij adviseren de schoorsteen minimaal eens per jaar te laten vegen, uw verzekeringsmaatschappij kan hier ook eisen aan stellen. Laat de schoorsteen altijd door een door de ASPB erkende schoorsteenveger vegen.

Wat is schoorsteentrek?

Schoorsteentrek ontstaat door het verschil in temperatuur tussen de rookgassen en de omgeving. RVS tube heeft u een zeer goede schoorsteentrek, weinig creosoot aanslag en daardoor bijna geen schoorsteenbrand.

De kachel of openhaard trekt niet goed?

Dit kan verschillende oorzaken hebben: Te kleine diameter van de schoorsteen, te kort kanaal, onjuist uitmondingsgebied, kanaal is lek, verstopt door roetaanslag of een vogelnest, onvoldoende luchttoevoer, onderdruk in de kamer door een afzuigkap of woningventilatie. Laat uw rookkanaal controleren op lekken, roetaanslag of vogelnesten. Onvoldoende luchttoevoer is vaak de oorzaak bij nieuwbouwwoningen. Zet als controle een deur of raam op een kier. Een ventilator of afzuigkap kan veel lucht aan uw woning onttrekken.

Wat moet ik doen bij een schoorsteenbrand?

Luchttoevoer van kachel of haard afsluiten, vuur doven met droog zand, GEEN water gebruiken. De creosoot in het kanaal zal grotendeels weg branden. Direct de brandweer (112) bellen.

Wat is creosoot aanslag?

Bij vochtig hout, te weinig zuurstoftoevoer aan de brandhaard ontstaat een te lage verbrandingstemperatuur en verbrand het hout onvolledig. Deze onverbrande rookdelen slaan neer op de koude binnenwand en vormen een dikke laag koolteer die plotseling kan ontbranden. Hierdoor ontstaat schoorsteenbrand.

Wat zijn de gevolgen van (te) vochtig hout stoken?

Door vochtig hout te stoken wordt het vuur niet heet genoeg voor een volledige verbranding. Vochtige rook, met creosoot, slaat neer op de binnenpijp, hierdoor is er grote kans op schoorsteenbrand. Ook kunnen de rookgassen condenseren waardoor er vocht in het rookkanaal ontstaat en het in de vorm van teer naar beneden loopt.

Hoe voorkom ik regeninslag?

De standaard trekkende kap werkt in 99% van de gevallen goed. Soms is de plaatselijke situatie de oorzaak. Het verplaatsen van de kap (iets hoger/lager) lost dit meestal op. Enige regeninslag bij harde wind is normaal.

Moet het RVS rookgaskanaal worden voorzien van een bliksembeveiliging?

Indien er een bliksembeveiliging aanwezig is dient u de installateur en/of de brandverzekering het plaatsen van het schoorsteenkanaal te melden en de adviezen op te volgen. Nooit zelf bliksemafleiding voorzieningen aanbrengen!

Disclaimer

Deze handleiding is ter ondersteuning, de informatie en instructies in deze handleiding zijn onder voorbehoud van druk- en spelfouten. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de informatie in deze uitgave.

2021 RVSrookkanaal.nl

0
    0
    Jouw bestellingen
    Nog geen bestellingenDoorgaan met winkelen